Nederlanders regelen de laatste jaren steeds meer zaken via het internet, we doen onze belastingaangifte online, de meeste mensen hebben telebankieren en ook betalingsdienst PayPal zal voor veel mensen geen onbekende naam zijn. Het is dan ook niet vreemd dat we regelmatig vrij gevoelige informatie versturen, iets dat natuurlijk wel veilig moet gebeuren. Maar hoe zorg je ervoor dat je veilig handelt en je informatie niet in verkeerde handen valt?

Zorg voor up-to-date software

Ten eerste is het belangrijk dat alle software op je computer up-to-date is. Vooral het besturingssysteem en de browser zijn erg kwetsbaar en het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat deze helemaal up-to-date zijn. Het besturingssysteem en veel andere software kan normaal gesproken automatisch controleren of er updates zijn en deze installeren en het is aan te raden deze functie in te schakelen.

Virusscanners

De tweede stap is het installeren van een goede virus- of malware-scanner. Meer daarover kun je ook vinden in op onze pagina over malware.

Firewall

Gebruik een firewall, dit is software die ongewenste netwerkverbindingen blokkeert en ervoor zorgt dat programma’s alleen met jouw toestemming gebruik kunnen maken van een netwerkverbinding. Een firewall zorgt er dus voor dat kwaadwillenden niet zomaar verbinding kunnen maken met je computer en dat programma’s op je computer niet zomaar ongevraagd informatie kunnen versturen.

Email en websites

Tot slot willen we je ook aanraden om niet zomaar allerlei bestanden uit onbekende bron te downloaden en goed op te passen met email. Vooral programma’s die vanaf onbekende websites gedownload worden kunnen gevaarlijk zijn en malware bevatten. Het is daarom verstandig om alleen software te downloaden vanaf officiële websites van legitieme bedrijven.

Je moet ook een beetje oppassen en het gezond verstand gebruiken bij het gebruik van email. Verstrek nooit gebruikersnamen en wachtwoorden via email, hier zullen bedrijven en websites nooit om vragen. Pas daarnaast op bij emails die je vragen een website te bezoeken. Controleer altijd of de email daadwerkelijk afkomstig is van het bedrijf of de persoon die de email claimt te verzenden en controleer of de link klopt. Als er een twijfelachtige link wordt gestuurd is het in veel gevallen verstandig om zelf naar de website van het bedrijf in kwestie te surfen en niet zomaar op de link te klikken.