De term malware is afkomstig uit het Engels en is een verzamelnaam voor malicious software ofwel kwaadaardige software. Er zijn vele verschillende soorten malware, maar ze hebben een ding gemeen, je wil het niet op je computer hebben en je komt er lastig vanaf.

Het ontstaan van malware

Vele jaren gelden, toen het internet nog niet bestond waren er eigenlijk alleen virussen en wormen. Virussen zijn kleine programma’s die schade aanrichten op de computer en zich verspreiden wanneer een geïnfecteerd bestand wordt gekopieerd naar een andere computer. Wormen kunnen zichzelf verspreiden door op een netwerk naar kwetsbare computers te zoeken en deze te infecteren. Met het ontstaan van het internet is malware echter snel geëvolueerd en zijn virussen en wormen niet alleen schadelijker geworden, maar zijn er ook andere soorten malware bij gekomen.

Soorten malware

Na het ontstaan van het internet en de snelle groei in populariteit is het snel gegaan met malware. Er zijn tegenwoordig vele verschillende soorten, hieronder een klein van de meest bekende soorten malware:

  • Virussen, deze infecteren bestanden en proberen vervolgens vaak schade aan te richten
  • Wormen, kwaadaardige software die zichzelf kan verspreiden via een netwerk
  • Adware, dit is software die in veel gevallen popups genereert met daarin reclame
  • Keyloggers, een verzamelnaam voor software die alle toetsaanslagen registreert en doorstuurt naar een andere computer
  • Ransomware, software die de computer blokkeert en om geld vraagt om de blokkade ongedaan te maken
  • Spyware, software die informatie over de gebruiker verzamelt en doorstuurt naar een andere computer
  • Backdoors, software die het voor anderen mogelijk maakt in te loggen op je computer
  • Rootkit, software die zich zichzelf in het besturingssysteem installeert, zodat door een normale gebruiker niet gedetecteerd kan worden

Preventie

Het beveiligen van je computer is uiteraard erg belangrijk en het tegengaan van malware is een belangrijke stap. De eenvoudigste manier is door het installeren van een virus- of malware-scanner. Dit zijn programma’s die bekend zijn met vele verschillende soorten malware en deze vervolgens opsporen en verwijderen op de computer. Microsoft Security Essentials is een aardige gratis variant, maar wie bereid is een klein bedrag te betalen kan ook kiezen voor een beter alternatief.